Kulak ameliyatları sonrası öğütler ve bilgilendirme formu
- Ameliyatlı kulağınıza su kaçırmayın !
a. Kulağınıza su kaçırmamak için kulak kanalı girişine pamuk tıkayıp pamuğun dışta kalan kısmının üzerini vazelinle sıvayın (bu şekilde su geçirmez bir tıkaç elde edilir).
b. Ameliyattan bir hafta sonra banyoda kafa kısmı normal yıkanabilir. Vücudun diğer kısımları ertesi gün yıkanabilir
c. 1 ay Yüzmemek gerekir. Sonrasında 6 ay süre ile kulak korunarak dalış yapmadan yüzülebilir.
d. Kulağınız ne zaman sudan artık korumanıza gerek olmadığını doktorunuz size söyleyecektir. - Ameliyattan sonra bir ay süreyle burnunuzu sümkürmeyin. Hafifçe burun çekme tarzında burun temizlenebilir.
- Aksıracağınız zaman ağzınızı açık tutun.
- Kısıtlanan aktiviteler:
a. Ağırlık kaldırmak, eğilmek ve zorlama gerektiren hareketler, kulak sargısı açılana kadar; temas sporları ise altı hafta süreyle yasaktır.
b. Yürümek ve masa işleri gibi hafif işle yapılabilir. - Baş dönmesi yoksa araba kullanılabilir.
- Stapes cerrahisi yapılan hastalar 9 kilodan fazla yük kaldırmamalı; yüksek eforlu aktivitelerden ve on gün süreyle cinsel ilişkiden uzak durmalıdır.
- Ağrı için parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir. Kulak içi tamponlar çıkartıldıktan sonra size verilen kulak damlalarını kulağınıza damlatınız.
- Kulağın en dışındaki pansuman her gün değiştirilecek ama içteki tamponlar 7-14 gün kadar bekletilecek ve doktor tarafından çıkartılacaktır. İçte tampon varken hafif kulak akıntısı ve sulanması normaldir.
- İçte tampon olduğu sürece işitme zayıftır. Tamponun çıkarılmasını takiben işitmenin son halini alması belirli bir zaman alır. İşitmedeki kazanç; operasyon öncesi hastalığın durumu ve yapılan ameliyatın çeşidine göre değişir.
- Ameliyat sonrası hafif başdönmesi, ara ara başağrısı normaldir. Şiddetli başdönmesi, bulantı ve kusma, ateş ve sürekli başağrısı durumlarında hastaneye hemen başvurunuz.